Pośpiech, wyścig szczurów, pęd za pieniądzem, natłok informacji – to pojęcia, które charakteryzują współczesnego pracownika. Nawet jeśli możemy pozwolić sobie na komfort pracy zdalnej, to ciągle brakuje nam czasu. Odbija się to na naszym podejściu do rozrywki, kontaktach społecznych, ale też na... jedzeniu. O tym, jak wyglądają posiłki w czasach „asapów” i „deadlajnów”, pisze Bee Wilson w książce "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia".

 

Dawniej do posiłków przywiązywano wagę szczególną. Uczty były miejscem załatwiania interesów, a gotowanie porównywano do alchemii! Współczesnych szokuje historia słynnego kucharza Françoisa Vatela, który popełnił samobójstwo, gdy okazało się, że dostawa ryb na ucztę nie będzie możliwa. Jak pisze Bee Wilson, jeszcze nie tak dawno gospodyni domowa „mogła przeznaczyć czas na poszukiwania produktów spożywczych w najlepszych cenach albo na wycinanie z gazet kuponów promocyjnych, aby tu i tam zaoszczędzić po kilka centów”. Dziś pojęcie gospodyni domowej odchodzi do lamusa – większość z nich jest już aktywna zawodowo. Wykwintne posiłki zastępuje jedzenie na wynos.

 

Bee Wilson zauważa, że indywidualny tok pracy odbija się między innymi na lunchach spożywanych podczas pracy, a „skutkiem tego jest chaotyczny zbiór indywidualnych posiłków, spożytych w samotności, za to ze słuchawkami w uszach”. Co więcej, wielu z nas czas przeznaczony na jedzenie woli spożytkować na zupełnie inne aktywności i decyduje się na szybkie przekąski spożywane przed komputerem. Dzisiaj na całym świecie tempo życia nieustannie rośnie, przez co przerwa na lunch jest stopniowo wypierana przez inne rzeczy.

 

Książka "Tak dziś jemy" nie jest jednak próbą zmiany naszego stylu życia. To raczej rozsądny przekaz, aby spróbować dostosować posiłki do trybu pracy i aktywności. Bee Wilson nie ma złudzeń – żaden apel nie sprawi, że ludzie powrócą do codziennego kilkugodzinnego gotowania. Proponuje jednak, abyśmy nieco więcej uwagi zaczęli przywiązywać do tych kilku minut, które przeznaczamy na spożycie posiłków. Nazwana „biografią jedzenia” książka jest bardzo ważnym głosem w dyskusji o współczesnym odżywianiu.

Image Blog