• -37,5%
  • Okładka książki Tak dziś jemy. Biografia jedzenia w księgarni SQN Store
  • Okładka książki Tak dziś jemy. Biografia jedzenia w księgarni SQN Store

(e-book) Tak dziś jemy. Biografia jedzenia

28,12 zł

Dołącz do newslettera SQN BOOKCLUB i skorzystaj z pakietu korzyści!
Zarejestruj się i uzyskaj pierwszy rabat 2%

Cena detaliczna: 44,99 zł

Najniższa cena z 30 dni: 28,12 zł

    Wysyłka natychmiastowa.

Informacje o wysyłce:

Zalecamy płatność ekspresową DotPay. Wysyłka drogą mailową (proszę podać poprawny adres) następuje po zaksięgowaniu płatności. Plik będzie również do pobrania w panelu klienta, w historii zamówień

 

 

Dlaczego warto przeczytać książkę "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":

- Tak dziś jemy to skarbnica wiedzy z ogromną ilość ciekawostek na temat jedzenia;
- Świetny styl, autorka współpracowała z takimi pismami, jak „The New Yorker”, „The Sunday Times” i „The Guardian”;
- Wnioski poparte wieloma badaniami.

Opis z okładki książki "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":

Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów.

Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.

Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.

Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.

Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.

Opis przygotowany przez SQN Store:

Fascynująca podróż po świecie jednej z największych życiowych przyjemności.

Jak jedzenie wpływa na nasze życie i relacje z ludźmi? Jakie jest kulturalne znaczenie i rola posiłków? Jaki wpływ na nasze życie mają wielkie koncerny spożywcze?

Tak dziś jemy to bezstronny opis nawyków żywieniowych współczesnej ludzkości. Skrupulatnie napisany reportaż, w którym znajdziesz wiele cennych informacji na temat obecnie spożywanych potraw i produktów.


Opinie o książce "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":

Tę książkę trzeba przeczytać!
Nigella Lawson

Konsumujemy zbyt wiele za bardzo przetworzonych rzeczy, ulegamy spożywczym modom, lekceważymy pory roku, odrzucając przyjęte przez przodków kanony odżywiania. Niby wiemy, dlaczego tak się dzieje. Po lekturze niniejszej książki wiedzieć będziemy na pewno.
Robert Makłowicz

Bee Wilson snuje porywającą i inspirującą opowieść, jednocześnie piękną i straszną, przeplataną zdumiewającymi danymi i intrygującymi spostrzeżeniami. Genialna lektura poświęcona kwestii, która nas wszystkich dotyczy.
Claudia Roden

Tę książkę należy przeczytać w trybie pilnym! Bee Wilson przedstawia pogłębioną analizę problemów związanych z tym, jak dziś jemy, a przy tym ani na chwilę nie rezygnuje ze swojej wizji posiłku, jako źródła radości i siły. Lektura jej tekstów zawsze napawa mnie nadzieją i zachęca do działań na rzecz samego siebie, mojej rodziny oraz naszej planety.
Chris Ying

W miarę wzrostu zamożności społeczeństwa dieta staje się… coraz uboższa. Żywność przetworzona, żarłoczna machina marketingowa, przelotne mody, Instagram, diety uruchamiające efekt jo-jo, siedzący tryb życia, aplikacje do zamawiania posiłków – oto liczne, codzienne zagrożenia, z którymi Wilson rozprawia się w typowy dla siebie, uporządkowany sposób.
„The Times”

Czytelnikowi trudno oprzeć się wrażeniu, że Wilson, choć mierzy się z bardzo poważną problematyką, pragnie za wszelką cenę uchronić od zapomnienia przyjemność, która niegdyś towarzyszyła spożywaniu posiłków.
„The Spectator”

Biogram:

Bee Wilson
brytyjska pisarka kulinarna, dziennikarka i historyk. Autorka pięciu książek na tematy związane z jedzeniem. Współpracowała z takimi pismami, jak „The Guardian”, „The Sunday Times”, „The New Yorker”. Przewodnicząca Oxford Symposium on Food and Cookery.

Wydawnictwo SQN
9788381296557
Format:
epub, mobi
Data wydania:
11 marca 2020
Liczba stron:
496
Okładka:
miękka ze skrzydełkami
Tłumaczenie:
Magda Witkowska
Autor książki:
Bee Wilson
Tytuł
Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Typ produktu
E-book