- e-book
Promo 'Z drugim 10%, z trzecim 15% rabatu'
(kod w koszyku: WIOSNA)SKORZYSTAJ :-)
(e-book) Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Oszczędzasz od ceny okładkowej: 16 zł
Cena detaliczna: 44,99 zł
Najniższa cena z 30 dni: 28,12 zł
Informacje o wysyłce:
Zalecamy płatność ekspresową DotPay. Wysyłka drogą mailową (proszę podać poprawny adres) następuje po zaksięgowaniu płatności. Plik będzie również do pobrania w panelu klienta, w historii zamówień.
Dlaczego warto przeczytać książkę "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
- Tak dziś jemy to skarbnica wiedzy z ogromną ilość ciekawostek na temat jedzenia;
- Świetny styl, autorka współpracowała z takimi pismami, jak „The New Yorker”, „The Sunday Times” i „The Guardian”;
- Wnioski poparte wieloma badaniami.
Opis z okładki książki "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.
Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
Opis przygotowany przez SQN Store:
Fascynująca podróż po świecie jednej z największych życiowych przyjemności.
Jak jedzenie wpływa na nasze życie i relacje z ludźmi? Jakie jest kulturalne znaczenie i rola posiłków? Jaki wpływ na nasze życie mają wielkie koncerny spożywcze?
Tak dziś jemy to bezstronny opis nawyków żywieniowych współczesnej ludzkości. Skrupulatnie napisany reportaż, w którym znajdziesz wiele cennych informacji na temat obecnie spożywanych potraw i produktów.
Opinie o książce "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
Tę książkę trzeba przeczytać!
Nigella Lawson
Konsumujemy zbyt wiele za bardzo przetworzonych rzeczy, ulegamy spożywczym modom, lekceważymy pory roku, odrzucając przyjęte przez przodków kanony odżywiania. Niby wiemy, dlaczego tak się dzieje. Po lekturze niniejszej książki wiedzieć będziemy na pewno.
Robert Makłowicz
Bee Wilson snuje porywającą i inspirującą opowieść, jednocześnie piękną i straszną, przeplataną zdumiewającymi danymi i intrygującymi spostrzeżeniami. Genialna lektura poświęcona kwestii, która nas wszystkich dotyczy.
Claudia Roden
Tę książkę należy przeczytać w trybie pilnym! Bee Wilson przedstawia pogłębioną analizę problemów związanych z tym, jak dziś jemy, a przy tym ani na chwilę nie rezygnuje ze swojej wizji posiłku, jako źródła radości i siły. Lektura jej tekstów zawsze napawa mnie nadzieją i zachęca do działań na rzecz samego siebie, mojej rodziny oraz naszej planety.
Chris Ying
W miarę wzrostu zamożności społeczeństwa dieta staje się… coraz uboższa. Żywność przetworzona, żarłoczna machina marketingowa, przelotne mody, Instagram, diety uruchamiające efekt jo-jo, siedzący tryb życia, aplikacje do zamawiania posiłków – oto liczne, codzienne zagrożenia, z którymi Wilson rozprawia się w typowy dla siebie, uporządkowany sposób.
„The Times”
Czytelnikowi trudno oprzeć się wrażeniu, że Wilson, choć mierzy się z bardzo poważną problematyką, pragnie za wszelką cenę uchronić od zapomnienia przyjemność, która niegdyś towarzyszyła spożywaniu posiłków.
„The Spectator”
Biogram:
Bee Wilson
brytyjska pisarka kulinarna, dziennikarka i historyk. Autorka pięciu książek na tematy związane z jedzeniem. Współpracowała z takimi pismami, jak „The Guardian”, „The Sunday Times”, „The New Yorker”. Przewodnicząca Oxford Symposium on Food and Cookery.
- Format:
- epub, mobi
- Data wydania:
- 11 marca 2020
- Liczba stron:
- 496
- Okładka:
- miękka ze skrzydełkami
- Tłumaczenie:
- Magda Witkowska
- Autor książki:
- Bee Wilson
- Tytuł
- Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
- Typ produktu
- E-book
Inne produkty w tej kategorii
Z nizin społecznych do koszykarskiego raju. Inspirująca droga Carmelo Anthony’ego do NBA.
Oparte na ponad 300 wywiadach z obecnymi i byłymi pracownikami, „Play Nice” odsłania kulisy 33-letniej historii Blizzarda – historii pełnej kreatywności, frustracji, piękna i zdrady. To opowieść o tym, co tak naprawdę znaczy „krwawić na niebiesko” i jak wygląda starcie bezlitosnej pogoni za zyskiem z artystycznym idealizmem.
Oparte na ponad 300 wywiadach z obecnymi i byłymi pracownikami, „Play Nice” odsłania kulisy 33-letniej historii Blizzarda – historii pełnej kreatywności, frustracji, piękna i zdrady. To opowieść o tym, co tak naprawdę znaczy „krwawić na niebiesko” i jak wygląda starcie bezlitosnej pogoni za zyskiem z artystycznym idealizmem.
Oparte na ponad 300 wywiadach z obecnymi i byłymi pracownikami, „Play Nice” odsłania kulisy 33-letniej historii Blizzarda – historii pełnej kreatywności, frustracji, piękna i zdrady. To opowieść o tym, co tak naprawdę znaczy „krwawić na niebiesko” i jak wygląda starcie bezlitosnej pogoni za zyskiem z artystycznym idealizmem.
Mroczny retelling baśni o Gęsiareczce braci Grimm - pełen tajemnic, morderstw i zakazanej magii
Od wydarzeń w Wiedźmim Lesie minęło już kilka tygodni, a w Królestwie Straży panuje względny spokój. Jednak mieszkańcy nie mogą pozbyć się wrażenia, że to tylko cisza przed burzą… Nad zamkiem gromadzi się tajemnicza mgła, po równinach grasują groźne wilkuny, a z Gródka docierają niepokojące wieści o pewnym wodniku.
Od wydarzeń w Wiedźmim Lesie minęło już kilka tygodni, a w Królestwie Straży panuje względny spokój. Jednak mieszkańcy nie mogą pozbyć się wrażenia, że to tylko cisza przed burzą… Nad zamkiem gromadzi się tajemnicza mgła, po równinach grasują groźne wilkuny, a z Gródka docierają niepokojące wieści o pewnym wodniku.
Od wydarzeń w Wiedźmim Lesie minęło już kilka tygodni, a w Królestwie Straży panuje względny spokój. Jednak mieszkańcy nie mogą pozbyć się wrażenia, że to tylko cisza przed burzą… Nad zamkiem gromadzi się tajemnicza mgła, po równinach grasują groźne wilkuny, a z Gródka docierają niepokojące wieści o pewnym wodniku.
Nowe wydanie biografii wzbogacono o rozdziały poświęcone najnowszym wydarzeniom: transferowi do PSG, triumfowi w Copa América, zdobyciu mistrzostwa świata i przenosinom do Interu Miami. To obowiązkowa książka dla każdego fana futbolu, który chce lepiej zrozumieć fenomen Messiego.
Czwarte wydanie książki zostało wzbogacone nowymi rozdziałami, napisanymi specjalnie dla polskich czytelników.
Kroniki Flotlandów to porywająca opowieść o przyjaźni, odwadze i walce o akceptację. Wejdź do historii pełnej magii, powietrznych statków i tajemnic. Przekonaj się, że nawet w krainie pełnej chaosu każdy zasługuje na swoje miejsce.
Ta przełomowa książka zmienia bezpowrotnie koncepcję granic tego, do czego zdolne jest ludzkie ciało oraz umysł, i stanowi praktycznie gotowy plan, który pozwoli ci stać się twardszym, bardziej odpornym, a koniec końców lepszym człowiekiem – niezależnie od wyzwania, przed jakim stoisz.
Zajrzyj za kulisy życia trenerów i zobacz w nich ludzi. Spójrz ich oczami na życie, sport, karierę, rodzinę. Poznaj ich przemyślenia, przeżycia i pasję do sportu, który jest równie piękny, co okrutny. Bo w sporcie ktoś zawsze przegrywa. A nikt nie przegrywa częściej niż trenerzy.
IBRA to uniwersalna opowieść, która – choć ściska za gardło – pozwala wierzyć, że nawet z pogmatwanego i bardzo trudnego dzieciństwa można się wyzwolić. A także pokazuje, że warto być… innym.
Sekret prawie byłego męża to wciągająca opowieść o trzech kobietach, które nie boją się wtykać nosa tam, gdzie nie powinny, i które z każdej sytuacji potrafią wyjść z klasą – choć nie zawsze bez szwanku. Humor, tajemnice i zwroty akcji gwarantowane!
Sekret prawie byłego męża to wciągająca opowieść o trzech kobietach, które nie boją się wtykać nosa tam, gdzie nie powinny, i które z każdej sytuacji potrafią wyjść z klasą – choć nie zawsze bez szwanku. Humor, tajemnice i zwroty akcji gwarantowane!
