- e-book
Promo 'Z drugim 10%, z trzecim 15% rabatu'
(kod w koszyku: WIOSNA)SKORZYSTAJ :-)
(e-book) Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Oszczędzasz od ceny okładkowej: 16 zł
Cena detaliczna: 44,99 zł
Najniższa cena z 30 dni: 28,12 zł
Informacje o wysyłce:
Zalecamy płatność ekspresową DotPay. Wysyłka drogą mailową (proszę podać poprawny adres) następuje po zaksięgowaniu płatności. Plik będzie również do pobrania w panelu klienta, w historii zamówień.
Dlaczego warto przeczytać książkę "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
- Tak dziś jemy to skarbnica wiedzy z ogromną ilość ciekawostek na temat jedzenia;
- Świetny styl, autorka współpracowała z takimi pismami, jak „The New Yorker”, „The Sunday Times” i „The Guardian”;
- Wnioski poparte wieloma badaniami.
Opis z okładki książki "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.
Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
Opis przygotowany przez SQN Store:
Fascynująca podróż po świecie jednej z największych życiowych przyjemności.
Jak jedzenie wpływa na nasze życie i relacje z ludźmi? Jakie jest kulturalne znaczenie i rola posiłków? Jaki wpływ na nasze życie mają wielkie koncerny spożywcze?
Tak dziś jemy to bezstronny opis nawyków żywieniowych współczesnej ludzkości. Skrupulatnie napisany reportaż, w którym znajdziesz wiele cennych informacji na temat obecnie spożywanych potraw i produktów.
Opinie o książce "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
Tę książkę trzeba przeczytać!
Nigella Lawson
Konsumujemy zbyt wiele za bardzo przetworzonych rzeczy, ulegamy spożywczym modom, lekceważymy pory roku, odrzucając przyjęte przez przodków kanony odżywiania. Niby wiemy, dlaczego tak się dzieje. Po lekturze niniejszej książki wiedzieć będziemy na pewno.
Robert Makłowicz
Bee Wilson snuje porywającą i inspirującą opowieść, jednocześnie piękną i straszną, przeplataną zdumiewającymi danymi i intrygującymi spostrzeżeniami. Genialna lektura poświęcona kwestii, która nas wszystkich dotyczy.
Claudia Roden
Tę książkę należy przeczytać w trybie pilnym! Bee Wilson przedstawia pogłębioną analizę problemów związanych z tym, jak dziś jemy, a przy tym ani na chwilę nie rezygnuje ze swojej wizji posiłku, jako źródła radości i siły. Lektura jej tekstów zawsze napawa mnie nadzieją i zachęca do działań na rzecz samego siebie, mojej rodziny oraz naszej planety.
Chris Ying
W miarę wzrostu zamożności społeczeństwa dieta staje się… coraz uboższa. Żywność przetworzona, żarłoczna machina marketingowa, przelotne mody, Instagram, diety uruchamiające efekt jo-jo, siedzący tryb życia, aplikacje do zamawiania posiłków – oto liczne, codzienne zagrożenia, z którymi Wilson rozprawia się w typowy dla siebie, uporządkowany sposób.
„The Times”
Czytelnikowi trudno oprzeć się wrażeniu, że Wilson, choć mierzy się z bardzo poważną problematyką, pragnie za wszelką cenę uchronić od zapomnienia przyjemność, która niegdyś towarzyszyła spożywaniu posiłków.
„The Spectator”
Biogram:
Bee Wilson
brytyjska pisarka kulinarna, dziennikarka i historyk. Autorka pięciu książek na tematy związane z jedzeniem. Współpracowała z takimi pismami, jak „The Guardian”, „The Sunday Times”, „The New Yorker”. Przewodnicząca Oxford Symposium on Food and Cookery.
- Format:
- epub, mobi
- Data wydania:
- 11 marca 2020
- Liczba stron:
- 496
- Okładka:
- miękka ze skrzydełkami
- Tłumaczenie:
- Magda Witkowska
- Autor książki:
- Bee Wilson
- Tytuł
- Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
- Typ produktu
- E-book
Inne produkty w tej kategorii
Poznaj historię Lamine’a Yamala – dziecka Barcelony, które właśnie pisze nową historię futbolu.
Dla fanów portal fantasy, legend i nieoczywistych bohaterów. Wciągająca jak serial, poruszająca jak dramat rodzinny i dzika jak najlepsze gry akcji – ta powieść to coś więcej niż fantastyka. To literacki portal do rzeczywistości, w której magia i uczucia mają wspólny mianownik: prawdę.
Dla fanów portal fantasy, legend i nieoczywistych bohaterów. Wciągająca jak serial, poruszająca jak dramat rodzinny i dzika jak najlepsze gry akcji – ta powieść to coś więcej niż fantastyka. To literacki portal do rzeczywistości, w której magia i uczucia mają wspólny mianownik: prawdę.
Dla fanów portal fantasy, legend i nieoczywistych bohaterów. Wciągająca jak serial, poruszająca jak dramat rodzinny i dzika jak najlepsze gry akcji – ta powieść to coś więcej niż fantastyka. To literacki portal do rzeczywistości, w której magia i uczucia mają wspólny mianownik: prawdę.
Bydgoszcz, 1997 rok. Podczas remontu mieszkania młode małżeństwo odkrywa zamurowane w ścianie ludzkie szczątki. Okazuje się, że mogą one należeć do zaginionej przed laty żony prokuratora – Irminy Majewskiej-Gaury. Sprawą zajmuje się komisarz Marek Bondys, który od lat walczy z osobistymi traumami.
Bydgoszcz, 1997 rok. Podczas remontu mieszkania młode małżeństwo odkrywa zamurowane w ścianie ludzkie szczątki. Okazuje się, że mogą one należeć do zaginionej przed laty żony prokuratora – Irminy Majewskiej-Gaury. Sprawą zajmuje się komisarz Marek Bondys, który od lat walczy z osobistymi traumami.
Bydgoszcz, 1997 rok. Podczas remontu mieszkania młode małżeństwo odkrywa zamurowane w ścianie ludzkie szczątki. Okazuje się, że mogą one należeć do zaginionej przed laty żony prokuratora – Irminy Majewskiej-Gaury. Sprawą zajmuje się komisarz Marek Bondys, który od lat walczy z osobistymi traumami.
Jedyna autoryzowana biografia Tupaca Shakura, która powstała z inicjatywy jego matki – Afeni Shakur. To historia człowieka, który stał się symbolem sprzeciwu, głosem pokolenia i jedną z największych ikon kultury XX wieku.
Zanurz się w świecie pełnym magii, humoru i nieprzewidywalnych zwrotów akcji. Niezależnie czy to zbrodnia sprzed lat, śnieżne voodoo, czy starcie z gęsiami w zaklętym lesie – ekipa z Thornu jak zawsze daje radę.
Zanurz się w świecie pełnym magii, humoru i nieprzewidywalnych zwrotów akcji. Niezależnie czy to zbrodnia sprzed lat, śnieżne voodoo, czy starcie z gęsiami w zaklętym lesie – ekipa z Thornu jak zawsze daje radę.
Zanurz się w świecie pełnym magii, humoru i nieprzewidywalnych zwrotów akcji. Niezależnie czy to zbrodnia sprzed lat, śnieżne voodoo, czy starcie z gęsiami w zaklętym lesie – ekipa z Thornu jak zawsze daje radę.
Buffon zdradza przed kibicami tajemnice szatni Parmy, Juve, PSG i reprezentacji Włoch. Ale Sztuka upadania to nie tylko opowieść o piłce nożnej, ale też refleksja nad własnym życiem bramkarza, który w nietolerującym słabości świecie calcio nie bał się pokazać swojej ludzkiej strony.
Pełna ciepła, humoru i mądrości książka dla dzieci, która uczy, że nawet największe burze mogą przynieść coś dobrego. Idealna dla fanów serii książek dla dzieci o Tappim, pełna magii i emocji.
Pełna ciepła, humoru i mądrości książka dla dzieci, która uczy, że nawet największe burze mogą przynieść coś dobrego. Idealna dla fanów serii książek dla dzieci o Tappim, pełna magii i emocji.
„Targ dusz” to powieść, która wciąga od pierwszych stron, łącząc elementy magii, historii i epickiej przygody. Zaskakujące zwroty akcji, intrygi oraz mroczna atmosfera Malty tworzą niezapomnianą opowieść o lojalności, poświęceniu i walce z nieuchronnym.
„Targ dusz” to powieść, która wciąga od pierwszych stron, łącząc elementy magii, historii i epickiej przygody. Zaskakujące zwroty akcji, intrygi oraz mroczna atmosfera Malty tworzą niezapomnianą opowieść o lojalności, poświęceniu i walce z nieuchronnym.
