- e-book
"Dodatkowe 15%" z kodem: LATO15 SZCZEGÓŁY
(e-book) Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Najniższa cena z 30 dni: 44,99 zł
Informacje o wysyłce:
Zalecamy płatność ekspresową DotPay. Wysyłka drogą mailową (proszę podać poprawny adres) następuje po zaksięgowaniu płatności. Plik będzie również do pobrania w panelu klienta, w historii zamówień.
Dlaczego warto przeczytać książkę "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
- Tak dziś jemy to skarbnica wiedzy z ogromną ilość ciekawostek na temat jedzenia;
- Świetny styl, autorka współpracowała z takimi pismami, jak „The New Yorker”, „The Sunday Times” i „The Guardian”;
- Wnioski poparte wieloma badaniami.
Opis z okładki książki "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.
Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
Opis przygotowany przez SQN Store:
Fascynująca podróż po świecie jednej z największych życiowych przyjemności.
Jak jedzenie wpływa na nasze życie i relacje z ludźmi? Jakie jest kulturalne znaczenie i rola posiłków? Jaki wpływ na nasze życie mają wielkie koncerny spożywcze?
Tak dziś jemy to bezstronny opis nawyków żywieniowych współczesnej ludzkości. Skrupulatnie napisany reportaż, w którym znajdziesz wiele cennych informacji na temat obecnie spożywanych potraw i produktów.
Opinie o książce "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
Tę książkę trzeba przeczytać!
Nigella Lawson
Konsumujemy zbyt wiele za bardzo przetworzonych rzeczy, ulegamy spożywczym modom, lekceważymy pory roku, odrzucając przyjęte przez przodków kanony odżywiania. Niby wiemy, dlaczego tak się dzieje. Po lekturze niniejszej książki wiedzieć będziemy na pewno.
Robert Makłowicz
Bee Wilson snuje porywającą i inspirującą opowieść, jednocześnie piękną i straszną, przeplataną zdumiewającymi danymi i intrygującymi spostrzeżeniami. Genialna lektura poświęcona kwestii, która nas wszystkich dotyczy.
Claudia Roden
Tę książkę należy przeczytać w trybie pilnym! Bee Wilson przedstawia pogłębioną analizę problemów związanych z tym, jak dziś jemy, a przy tym ani na chwilę nie rezygnuje ze swojej wizji posiłku, jako źródła radości i siły. Lektura jej tekstów zawsze napawa mnie nadzieją i zachęca do działań na rzecz samego siebie, mojej rodziny oraz naszej planety.
Chris Ying
W miarę wzrostu zamożności społeczeństwa dieta staje się… coraz uboższa. Żywność przetworzona, żarłoczna machina marketingowa, przelotne mody, Instagram, diety uruchamiające efekt jo-jo, siedzący tryb życia, aplikacje do zamawiania posiłków – oto liczne, codzienne zagrożenia, z którymi Wilson rozprawia się w typowy dla siebie, uporządkowany sposób.
„The Times”
Czytelnikowi trudno oprzeć się wrażeniu, że Wilson, choć mierzy się z bardzo poważną problematyką, pragnie za wszelką cenę uchronić od zapomnienia przyjemność, która niegdyś towarzyszyła spożywaniu posiłków.
„The Spectator”
Biogram:
Bee Wilson
brytyjska pisarka kulinarna, dziennikarka i historyk. Autorka pięciu książek na tematy związane z jedzeniem. Współpracowała z takimi pismami, jak „The Guardian”, „The Sunday Times”, „The New Yorker”. Przewodnicząca Oxford Symposium on Food and Cookery.
- Format:
- epub, mobi
- Data wydania:
- 11 marca 2020
- Liczba stron:
- 496
- Okładka:
- miękka ze skrzydełkami
- Tłumaczenie:
- Magda Witkowska
- Autor książki:
- Bee Wilson
- Tytuł
- Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
- Typ produktu
- E-book
Inne produkty w tej kategorii
To najzabawniejsza komedia fantastyczna o nieprzeciętnych bohaterach i ich codziennych, aczkolwiek niecodziennych problemach. Uwaga! Czytanie tej książki może wywołać niekontrolowane wybuchy śmiechu i... ochotę na wampirze przekąski!
To najzabawniejsza komedia fantastyczna o nieprzeciętnych bohaterach i ich codziennych, aczkolwiek niecodziennych problemach. Uwaga! Czytanie tej książki może wywołać niekontrolowane wybuchy śmiechu i... ochotę na wampirze przekąski!
To najzabawniejsza komedia fantastyczna o nieprzeciętnych bohaterach i ich codziennych, aczkolwiek niecodziennych problemach. Uwaga! Czytanie tej książki może wywołać niekontrolowane wybuchy śmiechu i... ochotę na wampirze przekąski!
Trzeci tom świetnie przyjętych Psów Pana to nie tylko bitewne widowisko, ale i zaskakujące zwroty akcji, a w bohaterach nadzieja nieustannie mierzy się z lękami.
Robert Lewandowski, oto jego historia. Uniwersalna opowieść o chłopcu, który ani przez chwilę nie stracił wiary w siebie. Historia o wielkim talencie i żelaznej konsekwencji. Oraz o tym, że nawet porażkę można przekuć w sukces.
Robert Lewandowski, oto jego historia. Uniwersalna opowieść o chłopcu, który ani przez chwilę nie stracił wiary w siebie. Historia o wielkim talencie i żelaznej konsekwencji. Oraz o tym, że nawet porażkę można przekuć w sukces.
Robert Lewandowski, oto jego historia. Uniwersalna opowieść o chłopcu, który ani przez chwilę nie stracił wiary w siebie. Historia o wielkim talencie i żelaznej konsekwencji. Oraz o tym, że nawet porażkę można przekuć w sukces.
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? Bo to nie tylko relacja z torów wyścigowych, ale też lekcja o determinacji, zarządzaniu i przełamywaniu barier. Steiner swoim bezkompromisowym stylem inspiruje do działania i pokazuje, że w Formule 1 nie ma miejsca na półśrodki. To pozycja obowiązkowa dla fanów motorsportu, którzy pragną zrozumieć, co tak naprawdę kryje się za sukcesem zespołów F1.
To nie jest książka piłkarska. To książka o ludziach. O ich emocjach, o życiowych lekcjach, z których wnioski pomógł wyciągnąć futbol. To książka także o tym, jak łatwo wywołać wojnę, zasiać nienawiść, dać się jej żywić strachem i uprzedzeniami. To książka o tym, że gdy wydaje się, że sensu już nie ma, nagle może pojawić się nadzieja. Bo – jak mówi jeden z jej bohaterów – z każdego zła można wyciągnąć coś dobrego.
To nie jest książka piłkarska. To książka o ludziach. O ich emocjach, o życiowych lekcjach, z których wnioski pomógł wyciągnąć futbol. To książka także o tym, jak łatwo wywołać wojnę, zasiać nienawiść, dać się jej żywić strachem i uprzedzeniami. To książka o tym, że gdy wydaje się, że sensu już nie ma, nagle może pojawić się nadzieja. Bo – jak mówi jeden z jej bohaterów – z każdego zła można wyciągnąć coś dobrego.
To nie jest książka piłkarska. To książka o ludziach. O ich emocjach, o życiowych lekcjach, z których wnioski pomógł wyciągnąć futbol. To książka także o tym, jak łatwo wywołać wojnę, zasiać nienawiść, dać się jej żywić strachem i uprzedzeniami. To książka o tym, że gdy wydaje się, że sensu już nie ma, nagle może pojawić się nadzieja. Bo – jak mówi jeden z jej bohaterów – z każdego zła można wyciągnąć coś dobrego.
To nie jest książka piłkarska. To książka o ludziach. O ich emocjach, o życiowych lekcjach, z których wnioski pomógł wyciągnąć futbol. To książka także o tym, jak łatwo wywołać wojnę, zasiać nienawiść, dać się jej żywić strachem i uprzedzeniami. To książka o tym, że gdy wydaje się, że sensu już nie ma, nagle może pojawić się nadzieja. Bo – jak mówi jeden z jej bohaterów – z każdego zła można wyciągnąć coś dobrego.
Pozycja obowiązkowa dla czytelników, którzy szukają nowych, mrożących krew w żyłach wrażeń.
Pozycja obowiązkowa dla czytelników, którzy szukają nowych, mrożących krew w żyłach wrażeń.
Todo Arde. Wszystko płonie to pierwsza książka nowej serii w ramach uniwersum Reina Roja.
Grzesznik ze Strehlen to nowa odsłona cyklu kryminałów retro Glatz. Porwanie córki lokalnego przedsiębiorcy to dopiero początek intrygi, która odsłoni mroczne sekrety przeszłości. Czy Wilhelm Klein, znany śledczy, zdoła rozwikłać zagadkę, która łączy przeszłość z teraźniejszością?