- e-book
"Dodatkowe 10%" z kodem: JESIEN10 SZCZEGÓŁY
(e-book) Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Dołącz do newslettera SQN BOOKCLUB i skorzystaj z pakietu korzyści!
Cena detaliczna: 44,99 zł
Najniższa cena z 30 dni: 44,99 zł
Informacje o wysyłce:
Zalecamy płatność ekspresową DotPay. Wysyłka drogą mailową (proszę podać poprawny adres) następuje po zaksięgowaniu płatności. Plik będzie również do pobrania w panelu klienta, w historii zamówień.
Dlaczego warto przeczytać książkę "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
- Tak dziś jemy to skarbnica wiedzy z ogromną ilość ciekawostek na temat jedzenia;
- Świetny styl, autorka współpracowała z takimi pismami, jak „The New Yorker”, „The Sunday Times” i „The Guardian”;
- Wnioski poparte wieloma badaniami.
Opis z okładki książki "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.
Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
Opis przygotowany przez SQN Store:
Fascynująca podróż po świecie jednej z największych życiowych przyjemności.
Jak jedzenie wpływa na nasze życie i relacje z ludźmi? Jakie jest kulturalne znaczenie i rola posiłków? Jaki wpływ na nasze życie mają wielkie koncerny spożywcze?
Tak dziś jemy to bezstronny opis nawyków żywieniowych współczesnej ludzkości. Skrupulatnie napisany reportaż, w którym znajdziesz wiele cennych informacji na temat obecnie spożywanych potraw i produktów.
Opinie o książce "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
Tę książkę trzeba przeczytać!
Nigella Lawson
Konsumujemy zbyt wiele za bardzo przetworzonych rzeczy, ulegamy spożywczym modom, lekceważymy pory roku, odrzucając przyjęte przez przodków kanony odżywiania. Niby wiemy, dlaczego tak się dzieje. Po lekturze niniejszej książki wiedzieć będziemy na pewno.
Robert Makłowicz
Bee Wilson snuje porywającą i inspirującą opowieść, jednocześnie piękną i straszną, przeplataną zdumiewającymi danymi i intrygującymi spostrzeżeniami. Genialna lektura poświęcona kwestii, która nas wszystkich dotyczy.
Claudia Roden
Tę książkę należy przeczytać w trybie pilnym! Bee Wilson przedstawia pogłębioną analizę problemów związanych z tym, jak dziś jemy, a przy tym ani na chwilę nie rezygnuje ze swojej wizji posiłku, jako źródła radości i siły. Lektura jej tekstów zawsze napawa mnie nadzieją i zachęca do działań na rzecz samego siebie, mojej rodziny oraz naszej planety.
Chris Ying
W miarę wzrostu zamożności społeczeństwa dieta staje się… coraz uboższa. Żywność przetworzona, żarłoczna machina marketingowa, przelotne mody, Instagram, diety uruchamiające efekt jo-jo, siedzący tryb życia, aplikacje do zamawiania posiłków – oto liczne, codzienne zagrożenia, z którymi Wilson rozprawia się w typowy dla siebie, uporządkowany sposób.
„The Times”
Czytelnikowi trudno oprzeć się wrażeniu, że Wilson, choć mierzy się z bardzo poważną problematyką, pragnie za wszelką cenę uchronić od zapomnienia przyjemność, która niegdyś towarzyszyła spożywaniu posiłków.
„The Spectator”
Biogram:
Bee Wilson
brytyjska pisarka kulinarna, dziennikarka i historyk. Autorka pięciu książek na tematy związane z jedzeniem. Współpracowała z takimi pismami, jak „The Guardian”, „The Sunday Times”, „The New Yorker”. Przewodnicząca Oxford Symposium on Food and Cookery.
- Format:
- epub, mobi
- Data wydania:
- 11 marca 2020
- Liczba stron:
- 496
- Okładka:
- miękka ze skrzydełkami
- Tłumaczenie:
- Magda Witkowska
- Autor książki:
- Bee Wilson
- Tytuł
- Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
- Typ produktu
- E-book
Inne produkty w tej kategorii
Jakub Ćwiek rozpoczyna nowy cykl od mocnego uderzenia i zaprasza nas na autostradę do piekła. Oddaje przy tym głos swojej bohaterce, która zupełnie szczerze i otwarcie snuje tę opowieść pełną zwariowanej akcji, grozy i humoru.
Jakub Ćwiek rozpoczyna nowy cykl od mocnego uderzenia i zaprasza nas na autostradę do piekła. Oddaje przy tym głos swojej bohaterce, która zupełnie szczerze i otwarcie snuje tę opowieść pełną zwariowanej akcji, grozy i humoru.
Jakub Ćwiek rozpoczyna nowy cykl od mocnego uderzenia i zaprasza nas na autostradę do piekła. Oddaje przy tym głos swojej bohaterce, która zupełnie szczerze i otwarcie snuje tę opowieść pełną zwariowanej akcji, grozy i humoru.
Do Szepczącego Lasu zawitał jeż Ukłuć, obładowany długo wyczekiwanymi paczkami listonosz, ale niestety… nagle musiał lecieć. Obowiązek ich dostarczenia spadł więc na wikinga Tappiego, renifera Chichotka, wróżkę Błyskotkę, a także pewnego chłopca o imieniu Thiago. Czeka ich niebezpieczne zadanie, bo komuś bardzo zależy, żeby zajrzeć do paczek, zanim te trafią do adresatów. W dodatku paczki… o nie! Uciekają!
Piłkarz, który swoim życiem udowadnia, że futbol to coś więcej niż sam sport. Dowiedz się, co WYDARZYŁO SIĘ NAPRAWDĘ.
"Historia piękna jak grudniowy wieczór i ciepła jak kubek gorącej czekolady" to magiczna opowieść o przyjaźni, miłości i odkrywaniu prawdziwego sensu świąt. W mroźnej Białej Dolinie, gdzie śnieg nieustannie pada, Mia i Anaszka muszą zmierzyć się z wyzwaniami, które sprawdzają ich determinację i pomysłowość.
„Napad na bank” to nie jest zwykła biografia zespołu. To prawdziwe przeżycia ludzi związanych z Gangiem Albanii, bandyckie opowieści, zakulisowe historie, wspomnienia z tras koncertowych i otwarte wyznania po latach od rozpadu jednego największych muzycznych projektów polskiej sceny muzyki rozrywkowej.
Ta książka z całą mocą pokazuje związki świata przestępczego ze sportem i konsekwencje tego stanu rzeczy. Narcoball to wciągająca opowieść o kolumbijskiej piłce nożnej pod rządami Escobara – rządami pełnymi wzlotów i upadków, ale przede wszystkim okrutnej przemocy.
Wydanie jubileuszowe kultowej serii The Bone Season! Z okazji dziesiątej rocznicy premiery pierwszej części, autorka bestsellerów Zakonu Drzewa Pomarańczy zaprasza nas do ponownego zanurzenia się w mrocznym świecie Sajonu.
Wydanie jubileuszowe kultowej serii The Bone Season! Z okazji dziesiątej rocznicy premiery pierwszej części, autorka bestsellerów Zakonu Drzewa Pomarańczy zaprasza nas do ponownego zanurzenia się w mrocznym świecie Sajonu.
Wydanie jubileuszowe kultowej serii The Bone Season! Z okazji dziesiątej rocznicy premiery pierwszej części, autorka bestsellerów Zakonu Drzewa Pomarańczy zaprasza nas do ponownego zanurzenia się w mrocznym świecie Sajonu.
Wydanie jubileuszowe kultowej serii The Bone Season! Z okazji dziesiątej rocznicy premiery pierwszej części, autorka bestsellerów Zakonu Drzewa Pomarańczy zaprasza nas do ponownego zanurzenia się w mrocznym świecie Sajonu.
Dziewięć niezwykłych historii o małych Słowianach, dzięki którym dowiecie się, gdzie można spotkać jagodową babę, jak zrobić motankę, do czego służy zapaska oraz kim byli potężny Świętowit, mały chmurnik czy tajemnicza rodzanica. Poznacie życie, zwyczaje, święta, bogów i demony sprzed tysiąca lat!
Donlon jest pełen magii, mgły i cieni, a Ava Carey włada tymi ostatnimi.
Donlon jest pełen magii, mgły i cieni, a Ava Carey włada tymi ostatnimi.
Ta książka to coś więcej niż biografia. To pokoleniowa saga obejmująca niemal trzy stulecia, która ujawnia wiele tajemnic, nie tylko dotyczących wyjątkowej koszykarskiej podróży Johnsona, ale i samej Ameryki.