- e-book
"Dodatkowe 15%" z kodem: LATO15 SZCZEGÓŁY
(e-book) Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
Najniższa cena z 30 dni: 44,99 zł
Informacje o wysyłce:
Zalecamy płatność ekspresową DotPay. Wysyłka drogą mailową (proszę podać poprawny adres) następuje po zaksięgowaniu płatności. Plik będzie również do pobrania w panelu klienta, w historii zamówień.
Dlaczego warto przeczytać książkę "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
- Tak dziś jemy to skarbnica wiedzy z ogromną ilość ciekawostek na temat jedzenia;
- Świetny styl, autorka współpracowała z takimi pismami, jak „The New Yorker”, „The Sunday Times” i „The Guardian”;
- Wnioski poparte wieloma badaniami.
Opis z okładki książki "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
Jeszcze nigdy nie mieliśmy tylu superfoods… i tylu rodzajów chipsów.
Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego problemu z definicją jedzenia.
Czy wiesz, że na Islandii uprawia się banany, a w Danii jeszcze 30 lat temu nie znano czosnku? Za życia dwóch pokoleń dokonała się globalna zmiana. Tradycyjne diety oparte na ograniczonej liczbie składników ustąpiły miejsca najrozmaitszym modom i trendom, w mediach roi się od samozwańczych ekspertów żywieniowych, a my czujemy się coraz bardziej zagubieni.
Część z nas korzysta z bogactwa, do którego wcześniej nie mieliśmy dostępu: smakuje egzotycznych ziół, zaopatruje się na ryneczkach i wymienia przepisami na wyszukane potrawy. Innych jedzenie powoli zabija: powoduje cukrzycę i problemy z sercem na skalę dotąd niespotykaną. Zdrowa żywność jest droższa i trudniej dostępna, a otyłość – paradoksalnie – coraz częściej idzie w parze z niedożywieniem.
Tak dziś jemy to pasjonujący reportaż o znikającej godzinie lunchu, sproszkowanych zamiennikach jedzenia takich jak Huel, braku czasu na gotowanie oraz rosnącej popularności weganizmu i Uber Eats. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak rewolucja żywieniowa wpływa na nasze zdrowie, relacje z ludźmi i otaczający na świat – ta książka jest dla Ciebie.
Opis przygotowany przez SQN Store:
Fascynująca podróż po świecie jednej z największych życiowych przyjemności.
Jak jedzenie wpływa na nasze życie i relacje z ludźmi? Jakie jest kulturalne znaczenie i rola posiłków? Jaki wpływ na nasze życie mają wielkie koncerny spożywcze?
Tak dziś jemy to bezstronny opis nawyków żywieniowych współczesnej ludzkości. Skrupulatnie napisany reportaż, w którym znajdziesz wiele cennych informacji na temat obecnie spożywanych potraw i produktów.
Opinie o książce "Tak dziś jemy. Biografia jedzenia":
Tę książkę trzeba przeczytać!
Nigella Lawson
Konsumujemy zbyt wiele za bardzo przetworzonych rzeczy, ulegamy spożywczym modom, lekceważymy pory roku, odrzucając przyjęte przez przodków kanony odżywiania. Niby wiemy, dlaczego tak się dzieje. Po lekturze niniejszej książki wiedzieć będziemy na pewno.
Robert Makłowicz
Bee Wilson snuje porywającą i inspirującą opowieść, jednocześnie piękną i straszną, przeplataną zdumiewającymi danymi i intrygującymi spostrzeżeniami. Genialna lektura poświęcona kwestii, która nas wszystkich dotyczy.
Claudia Roden
Tę książkę należy przeczytać w trybie pilnym! Bee Wilson przedstawia pogłębioną analizę problemów związanych z tym, jak dziś jemy, a przy tym ani na chwilę nie rezygnuje ze swojej wizji posiłku, jako źródła radości i siły. Lektura jej tekstów zawsze napawa mnie nadzieją i zachęca do działań na rzecz samego siebie, mojej rodziny oraz naszej planety.
Chris Ying
W miarę wzrostu zamożności społeczeństwa dieta staje się… coraz uboższa. Żywność przetworzona, żarłoczna machina marketingowa, przelotne mody, Instagram, diety uruchamiające efekt jo-jo, siedzący tryb życia, aplikacje do zamawiania posiłków – oto liczne, codzienne zagrożenia, z którymi Wilson rozprawia się w typowy dla siebie, uporządkowany sposób.
„The Times”
Czytelnikowi trudno oprzeć się wrażeniu, że Wilson, choć mierzy się z bardzo poważną problematyką, pragnie za wszelką cenę uchronić od zapomnienia przyjemność, która niegdyś towarzyszyła spożywaniu posiłków.
„The Spectator”
Biogram:
Bee Wilson
brytyjska pisarka kulinarna, dziennikarka i historyk. Autorka pięciu książek na tematy związane z jedzeniem. Współpracowała z takimi pismami, jak „The Guardian”, „The Sunday Times”, „The New Yorker”. Przewodnicząca Oxford Symposium on Food and Cookery.
- Format:
- epub, mobi
- Data wydania:
- 11 marca 2020
- Liczba stron:
- 496
- Okładka:
- miękka ze skrzydełkami
- Tłumaczenie:
- Magda Witkowska
- Autor książki:
- Bee Wilson
- Tytuł
- Tak dziś jemy. Biografia jedzenia
- Typ produktu
- E-book
Inne produkty w tej kategorii
SQN Ebooki
Seria: Antonia Scott
Pacjent to emocjonujący thriller pełen zwrotów akcji, który wciąga od pierwszej strony. Juan Gómez-Jurado po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzem napięcia, prowadząc czytelnika przez 63 godziny intensywnej rozgrywki, w której stawka jest niewyobrażalnie wysoka.
SQN Ebooki
Seria: Antonia Scott
„Sekretna historia Pana White'a” to trzymająca w napięciu opowieść o genezie jednego z najbardziej przerażających złoczyńców współczesnej literatury. Poznaj sekrety Pana White'a, czarnego charakteru z bestsellerowych thrillerów Juana Gómeza-Jurado.
SQN Ebooki
Seria: Antonia Scott
Pacjent to emocjonujący thriller pełen zwrotów akcji, który wciąga od pierwszej strony. Juan Gómez-Jurado po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzem napięcia, prowadząc czytelnika przez 63 godziny intensywnej rozgrywki, w której stawka jest niewyobrażalnie wysoka.
SQN Ebooki
Seria: The Perfect Game
„Rozgrywka” to pierwszy tom The Perfect Game – bestsellerowej serii romansów New Adult!
SQN IMAGINATIO
Seria: Cykl Maltański
Dżin to powieść pełna zwrotów akcji, trzymająca w napięciu do samego końca. To historia o przyjaźni, odwadze i walce z mrocznymi siłami.
Dla miłośników mrocznych fantasy, rycerskich przygód i nieoczekiwanych zwrotów akcji.
SQN IMAGINATIO
Seria: Cykl Maltański
Dżin to powieść pełna zwrotów akcji, trzymająca w napięciu do samego końca. To historia o przyjaźni, odwadze i walce z mrocznymi siłami.
Dla miłośników mrocznych fantasy, rycerskich przygód i nieoczekiwanych zwrotów akcji.
SQN Ebooki
Seria: Cykl Maltański
Dżin to powieść pełna zwrotów akcji, trzymająca w napięciu do samego końca. To historia o przyjaźni, odwadze i walce z mrocznymi siłami.
Dla miłośników mrocznych fantasy, rycerskich przygód i nieoczekiwanych zwrotów akcji.
SQN Ebooki
Prawdopodobnie jako jedyny na świecie masz szansę dowiedzieć się z pierwszej ręki, jak wygląda życie pozagrobowe! Nie skorzystasz z takiej okazji?
SQN Ebooki
Marysia Krasowska powraca w świetnym stylu. Jej nowa książka to znakomity sposób dla młodzieży, żeby oderwać się od codziennych obowiązków. Ta pozycja rozpali umysły wszystkich nastolatków, ale nie tylko. Musicie po nią sięgnąć!
SQN POP
W książce Uczeń seryjnego mordercy Katherine Ramsland, Tracy Ullman i sam Henley opowiadają o uzależnieniu od sadystycznego seryjnego mordercy. To przerażająca historia true crime, która ujawnia mechanizmy manipulacji i psychologię drapieżców. Uczeń seryjnego mordercy daje wnikliwy wgląd w mroczne zakamarki ludzkiego umysłu i zwraca uwagę na zachowanie czujności w obliczu podejrzanych zachowań.
SQN POP
W książce Uczeń seryjnego mordercy Katherine Ramsland, Tracy Ullman i sam Henley opowiadają o uzależnieniu od sadystycznego seryjnego mordercy. To przerażająca historia true crime, która ujawnia mechanizmy manipulacji i psychologię drapieżców. Uczeń seryjnego mordercy daje wnikliwy wgląd w mroczne zakamarki ludzkiego umysłu i zwraca uwagę na zachowanie czujności w obliczu podejrzanych zachowań.
SQN Ebooki
W książce Uczeń seryjnego mordercy Katherine Ramsland, Tracy Ullman i sam Henley opowiadają o uzależnieniu od sadystycznego seryjnego mordercy. To przerażająca historia true crime, która ujawnia mechanizmy manipulacji i psychologię drapieżców. Uczeń seryjnego mordercy daje wnikliwy wgląd w mroczne zakamarki ludzkiego umysłu i zwraca uwagę na zachowanie czujności w obliczu podejrzanych zachowań.
SQN Ebooki
Chuligani Millwall nie boją się nikogo i niczego. Żyją zgodnie z zasadą: „Nikt nas nie lubi, mamy to gdzieś”. Poznajcie historię Jima z Wandsworth, który przez dwa lata należał do tej grupy.
SQN IMAGINATIO
Witamy w Krakowie, stolicy Polanii! Tu w Vistuli pływają topielice, w jaskiniach pod Wawelem śpi smok, a na tronie zasiada król – z Pierwszą Czarodziejką Kaliną Sapiehą u boku. Tutaj grasują demony i mroczne wiedźmy, a w podziemiach miasta bardzo łatwo stracić duszę...
SQN Ebooki
Witamy w Krakowie, stolicy Polanii! Tu w Vistuli pływają topielice, w jaskiniach pod Wawelem śpi smok, a na tronie zasiada król – z Pierwszą Czarodziejką Kaliną Sapiehą u boku. Tutaj grasują demony i mroczne wiedźmy, a w podziemiach miasta bardzo łatwo stracić duszę...
SQN Ebooki
Tomasz Żak zabiera czytelników w podróż przez świat muzyki, religii i polityki, w której miłość miesza się z nienawiścią, a prawda jest bardziej przerażająca niż fikcja. Usuń_to! to książka, której nie odłożysz, dopóki nie poznasz wszystkich sekretów. Idealna dla fanów sensacji i thrillerów!
![](https://sqnstore.pl/1633-large_default/e-book-tak-dzis-jemy-biografia-jedzenia.jpg)